Meetup

Posted by dusan

U nedelju 17. maja u prostorijama Cloud Horizona održan je 6. JS Belgrade meetup. Događaju je prethodio JSConf Budapest na kome su Slobodan i Aleksandar upoznali dosta predavača i većinu njih uspeli da ubede da u narednom periodu posete Beograd.

U goste nam je prvi došao James Halliday poznatiji kao Substack. James je kako on sebe naziva, hobi programer, koji iza sebe ima preko 500 Node.js modula. Takođe, on je napravio i browserify. Meetup nije imao određenu temu, ali je James pripremio nekoliko koje su bile i više nego interesantne.

Nakon što je ispričao kratku priču o sebi i hackerspace-u u Oaklandu, demonstrirao nam je peer to peer chat koji je bio ispraćen diskusijom o Web soketima i webRTCu, a zatim nam je pokazao i svoj peernet projekat.

Sledeća stvar bila je industrijska robotska ruka koja markerom crta sliku koja joj je prethodno prosleđena. Naravno, node skripta pre svega obrađuje svg u određeni format koji se dalje preko serijskog porta prosleđuje robotu.

Jedna od stvari koja svakog programera čini boljim je svakako testiranje softvera, pa ni to nije preskočeno. James je ukratko demonstrirao kako on testira softver i upoznao nas sa svojim modulom tape koji koristi u te svrhe.

Jedna od najzanimljivijih stvari bila je renderovanje virtualnog doma na serveru i klijentu, live update nakon dodavanja slike u bazu. Radi demonstracije, James je napisao image content server i ceo kod dostupan je na GitHub-u.

Nakon ove uzbudljive, ali i naporne programerske seanse otišli smo u obližnji kafić da se počastimo pivom :)

Do narednog meetupa, možete koristiti Slack za sva dodatna pitanja i diskusije. Ko želi invitation za Slack može da ga dobije ovde: https://jsbelgrade-slack.herokuapp.com/.

Vidimo se na nekom od narednih meetupa.